Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Πολλά γράφονται αυτές τις ώρες και πολλά θα γραφτούν και αργότερα για την επόμενη μέρα της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, για τα αίτια και τα αποτελέσματα της νίκης αυτής κτλ.

Προτίμησα να γράψω για κάτι με το οποίο λίγοι ίσως σκεφτούν να ασχοληθούν. 
Την επόμενη μέρα για τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Τι εννοώ;

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο πράγματα :

  •  Οι Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ (οι Τοπικές δηλαδή) είναι η θεμελιώδης μονάδα του κόμματος ή τουλάχιστον  έτσι πρέπει να είναι.


  • Η ψήφος του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου δεν ήταν λευκή επιταγή αλλά επιταγή με συγκεκριμένη προθεσμία, με πολλές απαιτήσεις και ελάχιστα περιθώρια σφαλμάτων.


Ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνείδηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας είναι μια μαζική οργάνωση, ένα εργατικό κόμμα που εκφράζει τα πιο προχωρημένα και ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας.

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες του Λαού είναι πλέον πολλές αλλά συγκεκριμένες.
Ο πόλεμος που θα δεχθεί η νέα κυβέρνηση από τα συμφέροντα θα είναι λυσσαλέος.

Για να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο θα πρέπει να έχει σύμμαχο το Λαό, ο οποίος θα παλέψει με αυταπάρνηση αρκεί να νιώσει ότι όντως οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες και ότι η κυβέρνηση τον οδηγεί σε έναν αγώνα δίκαιο.

Σε αυτόν τον πόλεμο ο Λαός πρέπει να οργανωθεί και να είναι όχι παθητικός θεατής και ψηφοφόρος αλλά πρωταγωνιστής!

Οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος τόσο της παράδοσης των αριστερών οργανώσεων όσο και των εργατικών αλλά και των αστικών κομμάτων.

Με λύπη βλέπει κανείς σε πολλές Ο.Μ ότι απουσιάζει πλήρως ο μαρξιστικός επαναστατικός λόγος.
Αοριστολογίες, κενοδοξίες και φανφαρονισμοί που θυμίζουν παρωχημένες πρακτικές άλλων εποχών.  Συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από την αλαζονεία, την έπαρση και τον αρχοντοχωριατισμό...

Ευτυχώς τα φαινόμενα είναι περιορισμένα ακόμη και η συντριπτική πλειοψηφία των Ο.Μ δεν είναι έτσι…

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει διάρκεια και να μην είναι μια σύντομη αριστερή παρένθεση, πρέπει εκτός των άλλων να διασφαλίσει την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Ο.Μ…

Με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, με διαρκή έλεγχο από τα κάτω (από τα μέλη δηλαδή) και όχι από τοπικές εσωκομματικές κλίκες, με παρεμβάσεις και αγώνα στις τοπικές κοινωνίες, με συμμετοχή και πρωτοπορία στα κινήματα, με επαναστατικό λόγο που θα έχει σαν πυξίδα τον μαρξισμό.

Μόνο έτσι οι Ο.Μ. θα είναι τα ζωντανά κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της τοπικής κοινωνίας κρατώντας το κόμμα ζωντανό και σε πλήρη σύνδεση και επικοινωνία με το Λαό.


Μόνο έτσι ο Λαός θα νοιώθει δικό του το κόμμα, θα συμμετέχει θα ελέγχει και θα στηρίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη δική του κυβέρνηση!